Suriyeliler Hakkında SORU-CEVAPLAR

Suriyeliler Eğitim Görüyor Mu?

Suriye’de de her ülkede olduğu gibi belli bir yaşa kadar eğitim almak zorunludur. Bu nedenle elbette Suriyelilerde belli bir dönem eğitim görürler. Suriye’den ülkemize gelen kişilerin aynı eğitim hayatlarına Türkiye’de de devam edebilmeleri için çeşitli düzenlemeler yapılmıştır.

Suriye’de Kaç Kategoride Eğitim Var?

Suriye’de okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve yükseköğretim alanlarında eğitim verilmektedir.

Suriye’de Eğitim Zorunlu Mu?

Takdir edersiniz ki her ülkede her eğitim zorunlu değildir. Bu durum Suriye’de de böyledir. Elbette belli bir döneme dek zorunlu eğitimleri bulunmaktadır.

Suriye’de okul öncesi yapılacak olan 3 yıllık eğitim zorunlu değildir. Fakat bundan sonraki aşama her bir Suriye vatandaşı için zorunludur. Bu zorunlu eğitim 9 yıldır ve ilköğretim olarak kategoriye konulur. Zorunlu eğitim bir devlet baskısı ile yapıldığı için elbette ücretsizdir. Bu 9 yıllık eğitimin sonunda isteyen öğrenciler dilerlerse orta öğretime geçiş için sınava girebilirler.Suriye’de ilköğretim zorunlu tutulmuşken, orta öğretim isteğe bağlı tutulmuştur ve 3 yıldır. Aynı şekilde yüksek öğretim de isteğe bağlıdır.

Suriyeliler Cerablus’a Dönüyor MU?

Bildiğiniz gibi ülkelerinde yaşanan savaş durumundan dolayı yüz binlerce Suriyeli ülkemize giriş yaptı. Onların buradaki yaşamlarını kolaylaştırmak için gereken tüm önlemlerin alındığı ve gerekli yardımların yapıldığı da bilinmektedir. Fakat son dönemlerde çıkan haberlere göre Suriyeliler Cerablus’a dönüyorlar. 24 bin Suriyelinin çıkışının gerçekleştiği gelen haberler arasında.

Suriyeliler Neden Cerablus’a Dönüyor?

Suriyeliler ülkelerindeki terör sorunundan dolayı Türkiye’ye mülteci olarak gelmişlerdi. Fakat Türk Silahlı Kuvvetlerinin başlattığı temizleme girişimi yani Fırat Kalkanı Harekâtı sonucunda Cerablus bölgesindeki terör sorunları çözüldü. Bu nedenle buraya gelmiş olan yüz binlerce Suriyeli yavaş yavaş kendi memleketlerine dönmeye başladı.

Geri Dönüşler Artacak Mı?

Yaşanan terör sorunları ortadan kalktığı müddetçe Türkiye’de yaşayan Suriyeliler de kendi memleketlerine, ülkelerine dönmeye devam edeceklerdir. Kurban bayramına kadar çok daha fazla Suriyelinin ülkesine dönmesi beklenmektedir. Fırat Kalkanı Harekâtı kapsamında yapılan bu büyük temizlik sonucunda Suriyelilerin tümünün ülkelerine kavuşmaları hedeflenmektedir. Suriyeliler Karkamış Gümrük Kapısı’nda yapılması gereken işlemler yapıldıktan sonra rahatlıkla ülkelerine geçiş yapabilecekler.

Suriyelileri İstemeyenler Var Mı?

Bir yerde doğru ya da yanlış bir uygulama yapılıyorsa elbette buna karşı çıkabilecek birileri de vardır. Özellikle bu uygulama siyasi bir karar sonucunda oluşuyorsa. Suriyelilerin ülkemize kabul edilmesi de siyasi bir karar olduğu için buna karşı da birçok olumsuz tepki oluşmuştur. Elbette bunun bir sonucu olarak Suriyelileri istemeyenler de vardır.

Suriyelileri Neden İstemiyorlar?

Suriyelilerin ülkemizde istenmemesinin en temel nedeni onlara yapılan yardımların halk arasında eşitsizlik yaratacağı düşüncesidir. Ülkemize yasal olarak giriş yapmış olan Suriyelileri yapılan maddi yardımlar ve düzenli olarak gönderilen erzak yardımları geçim sıkıntısı yaşayan insanların elbette ki yanlış bulacağı bir uygulamadır. Bunun yanı sıra özellikle eğitim alanında Suriyeli gençlere yapılan yardımlar, eşitsizliğin en büyük noktasını oluşturduğu düşüncesi vardır. Çünkü Suriyeli gençler sınavsız olarak üniversitelere yerleştirilmişlerdir. Bunun yanı sıra Türk öğrencileri geri ödemeli krediler ile öğrenimlerini tamamlarken Suriyeli gençler için geri ödemesiz olarak burs bağlanmıştır. Tüm bu nedenler Suriyelilerin ülkemizde bulunmasını istemeyen bir kesim meydana getirmiştir.

Suriyelilere Vatandaşlık Verilecek Mi?

3 milyona yakın Suriyelinin Türkiye’ye yerleşmesi ile birlikte vatandaşlık hakkının verilmesi sık sık sorulan sorulardan oldu. Türkiye elbette Suriyelilerin bir kısmına vatandaşlık hakkı vermeyi düşünüyor. Fakat bunu belli kriterlere bağlıyor. Yani Suriyelilerin tümünün Türk vatandaşlığını alması mümkün değildir.Yaklaşık olarak 30- 40 Bin Suriyelinin Türk vatandaşlığı hakkı kazanması beklenmektedir. Ve bu 30- 40 bin kişi tek bir seferde değil parça parça alınacaktır.

Kriterler Nasıl Olacak?

3 milyon Suriyelinin yaklaşık 2 milyonu kadınlardan ve çocuklardan oluşmaktadır. Kadın ve çocukların genel olarak çalışmaması bu 2 milyonun vatandaşlık alamayacağı anlamına geliyor. Çünkü Türkiye’nin ilk kriteri ülkeye faydalı, yetişmiş Suriyelilerin alınmasıdır. Geriye kalan 1 milyon içerisinde de ülke ekonomisine katkısının olacağına inanılan kişiler vatandaş olarak kabul edilecek.

Vatandaşlık hakkı kazanacak Suriyelilerin dinleri, eğitim durumları, sicil durumları ve kendilerini geliştirme durumları göz önüne alınacaktır. Bu nedenle ince eleyip sık dokunularak tercih yapılacaktır. Mesleki yeterlilik ve nitelik kriterlerin en başında yer almaktadır.

Suriyeli Kiracı Nasıl Çıkarılır?

Suriyeli kiracı ile Türk kiracı çıkartmak arasında hiçbir fark yoktur. Türk vatandaşı kendi kazandığı para ile hayatını idame ettirmeye çalışır; Suriyeliler ise düşük ücretlerle de olsa çalışarak ve devletten yardım alarak hayatını sürdürür. Bu nedenle herkes geçim derdindedir ve Türk vatandaşı gibi Suriyeliler de dar bütçeli bir yaşam sürebilir. Eğer kalp kırmak istemiyorsanız, bir çocuğunuzun olduğunu ve yurt dışından geleceğini söyleyebilirsiniz. Bunun dışında da bu tarz bahaneler üretilebilir. Fakat evinize bir kiracı alırken onlarla sözleşme yaptığınız için size karşı çıktıklarında elinizde geçerli bir sebep olmayacaktır.

Bu nedenle eğer sözleşmenizde “Ev sahibi kiracısını dilediği zaman çıkartabilir” şeklinde bir ibare yoksa kiracınız ile anlaşma yoluna gitmelisiniz. Yine de Suriyelilerin bu hassas dönemlerinde onları kırmadan, rica ederek ve anlaşarak evden çıkartmanız en doğru olan olacaktır. Yine de Suriyeliler evlerinde oldukça titiz insanlar olduğu için bu yönden bir sıkıntı yaşamayacağınızı bilerek yalnızca Suriyeli oldukları için evinizden çıkartmanızın bir ön yargıdan ibaret olduğunu bilmelisiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir