Wikipedia Giriş

Wikipedia gönüllü olarak yazılan, bu yüzden özgür ve bağımsız, reklam almayan, sürekli bir şekilde eklemelerle birlikte değişikliklerinde yapıldığı bir internet ansiklopedisidir. Yapılan bu sürekli değişikliklerde bir anlamda yaşayan bir platform olduğu için hiçbir zamanda tamamlanamayacağı varsayılmaktadır. Wikipedia’nın tam olarak 290 dil versiyonu vardır. Bunların 279 tanesinde 100’den fazla madde vardır. Wikipedia sözcüğü wiki ve pedia kelimelerinin birleşiminden oluşmaktadır. Wiki Hawaii dilinde hızlı veya bilgi amaçlı olarak kullanılan wiki wiki’den türetilmiştir. Pedia ise Antik Yunan Medeniyeti’nde “kapsamlı kültürel eğitim sistemi” anlamına gelen paideia kelimesinden gelmektedir.

Wikipedia’nın güvenilirliği ve doğruluğu üzerine tartışmalar devam etmektedir. Ancak 2005 yılında yapılan bir araştırma sonucuna göre İngilizce Wikipedia’da ki “doğal bilgiler üzerine” girdilerin doğruluğu Britannica Ansiklopedisi ile aynı seviyede bulunmuştur.

Wikipedia’ya sizde yeni bir başlık eklemek isterseniz bilgi girişi yapabilmek için üye olma zorunluluğu yoktur. Gönüllük esasına ve ortaklaşa herkesin ulaşıp değişiklik yapabileceği bir web sayfasıdır. Çoğu internet ansiklopedi projelerinin çoğu üyelik gerektirmektedir ve sadece uzmanların yazılarına izin verilmektedir. Bir diğer unsur da diğer internet ansiklopedilerinde bir maddeyi yazan kişiye o yazının telif hakkı verilir,başka hiç kimse değişiklik ve ekleme yapılamaz. Wikipedia’da her yazar bu tür telif hakkından vazgeçer. Böylelikle diğer insanların bu bilgilerden yararlanmasına ve geliştirilmesine izin verilmiş olur.

Vikisözlük
Vikisözlük

Wikipedia’ya yazılan bilgilerle ilgili bazı kurallar vardır tabi ki. Bilgiler tartışılır, değerlendirilir ve içeriğe eklenmesi, değiştirilmesi veya Vikisözlük gibi kardeş bir projeye transfer olması üzerine kararlar alınır. Yeni girişlerde ki belki de en önemli kural maddelerin tarafsız ve kaynaklarıyla birlikte olumlu ve olumsuz yönleriyle birlikte sunulmuş olması gerekmektedir. Kısaca ifade edilecek olursa tarafsızlık Wikipedia’nın en önemli taşlarından birisidir. Yazılan maddelerin objektif ve doğru bir şekilde veriliyor olması ve genel bir bakış açısına sahip olması önemlidir. Tartışmalı konularda tartışmanın her tarafına eşit mesafede yapılmalı; dil, din,sınıf ayrımı yapılmamalıdır. İlk giriş kısmı yalın ve herkesin anlayabileceği bir dille yazılmalı,ayrıntılara kaynaklarla birlikte daha sonra geçilmelidir. Kanılara değil olgulara yer verilmelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir